Marcona képű csendőrök. Miért viselnek két különböző sapkajelvényt?

Marcona képű csendőrök. Miért viselnek két különböző sapkajelvényt?

A múlt szombaton az Ecserin sikerült megvásárolnom néhány másik képpel együtt!

Hozzászólások

mester
mester képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/16

A zászlóshelyettesi rendfokozat egy fából vaskarika volt, egyszerűen nem merték felvállalni, hogy a tiszthelyettesből is lehet tiszt. Sajnos a Horthy rendszer egyik hibája volt, hogy Gömbös és sokan mások nagy dumákat vágtak le, de alapjában sok feudális vonás tovább élt.

Ezt Szálasi azonnal helyre tette. Mivel a debreceni kormány nem ismerte el Szálasit, ők is helyre tették a kérdést valamikor később, mikor eltörülték a zászlósokat, a karpaszományt, és a zászlósokból, z. helyettesekből egyformán alhadnagyot csináltak.

A régi (tiszthelyettes) alhadnagyokból csak habozva és valamivel később csináltak tiszti rangú alhadnagyot.

Angliában ugyanígy megvolt ez, ott az altiszti szakaszparancsnokok nem hadnagyok lettek, hanem egy újonnan kitalált WOIII (Platoon Sergeant Major) rendfokozatot ill. beosztást kaptak.

 Az öreg altisztek akik császárok voltak a legénység között, nem is akartak tisztek lenni, mert pl. a tiszti étkezdében több okból is kussolni kellett volna nekik.

Bacardi
Bacardi képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/01

Én általában az összes fegyveres erőre gondoltam! És az egész korszakra! A zászlóshelyettesi rendfokozatot, stb. még el is felejtettem megemlíteni!

mester
mester képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/16

A kasztosodás megvolt egyébként is, az osztályokra csak azért volt szükség, mert olyan nagy számban kerültek be tiszthelyettesek a háború utáni hadseregbe, hogy valahogy meg kellett őket különböztetni egymástól.

Mihelyt csökkent a számuk, megszüntették az osztályokat.

A csendőrség még zűrzavarosabb volt, mert ott a rendfokozatok különböztek a honvédségtől/hadseregtől. Először ezt kellett rendbe tenni.

Bacardi
Bacardi képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/01

A Nemzeti Hadseregnél vezették be először a három tiszthelyettesi osztályt és ha jól emlékszem pár nappal később került bevezetésre a csendőrségnél! Érdekes hogy az egyszerűsítés helyett az egész korszakot végigkísérte a "kasztok" tovább kasztosítása, illetve a "kaszt"-okon belüli látható differenciálás (rendfokozatok, hivatásos-továbbszolgáló-tartalékos, stb.)!

mester
mester képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/16

Ajtony:

1920 jan 1-től:

I. oszt. tiszthelyettes: 1 ezüst paszománysáv, előtte 3 ezüst sujtás, + 3 ezüst csillag

II. oszt. tiszthelyettes: 1 ezüst paszománysáv, előtte 2 ezüst sujtás, + 3  ezüst csillag

III. oszt. tiszthelyettes: 1 ezüst paszománysáv, előtte 1 ezüst sujtás, + 3 ezüst csillag

főtörzsőrmester: 1 ezüst paszománysáv, előtte no sujtás, 3 ezüst csillag

1925. június közepétől:

I-III. oszt. tiszthelyettes megszűnt.

Főtörzsőmestert átnevezték (oszt. nélküli) tiszthelyettessé.

Egy- és nagyszerű.

Ajtony
Ajtony képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/04

 

Ezt a gallért is csak 1926-ig viselték, úgyhogy stimmel.

Mester, a rendeletet le tudnád írni vázlatosan, hogy akkor mi-mit jelent? Köszönöm!

mester
mester képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/16

Ezt a fajta osztályba sorolt tiszthelyettesi rendfokozatot ill. jelzést az 1919. december 31-i  keltezésű rendelet vezette be a csendőrök részére. 1925 juniusi hatállyal szünt meg. Ez behatárolja a kép készítési idejét, tehát kétség kívül a 20-as évek első felében készült.

HOLLANDIA
Offline
Csatlakozott: 2010/01/18

Hello!

 

egy kis hozászólás még: a járörvezetöi jelvényt a monarchia korszakban kezdték használni. 1919 után valamilyen ok miatt nem használták és csak 1928-ban lett ujra bevezetve. A kép a 20-as évek elejéröl van és azért nincs az a jelvény rajta.

 

üdv

 

Gábor

crn
crn képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/11

Még néhány különbség:

- a csendörkardon az egyik kardbojtot a másik bajonettbojtot visel

- puskák és a szuronyuk hossza ís különbözö (a fegyverekhez nem értek, de talán az egyiknek puskája a másiknak karabélya van)

- a köpenyek ujján a visszahajtás is különbözö

- a jobb oldali csendör sapkajelvénye eléggé középrecsúszott

Ajtony
Ajtony képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/04

A bal oldalinak van pisztolytáskája, bőr lábszárvédője és nem csatos a derékszíja. Gondolom ő a rangidős. Viszont én más markáns különbséget nem látok.

crn
crn képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/11

cs.Beszúrok ey internetes képet, amin szintén eléggé "vegyesen" néznek ki a csendőrök. Mind egyenruházatban, mind fegyverzetben.

llk

Bacardi
Bacardi képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/01

A baloldali csendőr paroliján ott van az örsvezetői gomb!

Ez valami ünnepélyes alkalom lehet, mert a baloldali csendőr viseli a kitüntetéseit és ha jól látom nem visel járőrvezetői jelvényt! Amellett viselik a járőrtáskát és a jobboldali csendőrnek fel van tűzve a szurony a karabélyára!

firpojoni
Offline
Csatlakozott: 2009/12/07

Valahanyadik osztályú tiszthelyettes, attól függően, hogy hány sujtászsinór van a paszománya mellett, de ez aligha állapítható meg a képről. Jópofa a két különböző kalapjelvény!

Ajtony
Ajtony képe
Offline
Csatlakozott: 2009/12/04

 

A sapkajelvények különbözősége valószínüleg abból adódik, hogy még korai, 20-as évekbeli kép és úgy tűnik csak fokozatosan tudták  jelvénnyel ellátni az egész állományt, a monarchiás párhuzamos kihordásával.

Első ránézésre lehajtott gallérnak tűnik, de jobban megnézve álló-lehajtott, szerintem. A bal oldali több V-stráfos parolja tudja valaki pontosan mit jelez és mikor volt rendszerben?